Follow by Email

Sunday, 20 November 2011

Wish List.....?



Prada.


                                                                            Chloe

                                                Miu Miu Matelasse Dark Coffee Leather Bag
                                                                           Chanel





                              Gorgeous! Classy, elegant and one of a kind!
                              This bag won't be out of fashion as this bag is the signature design and color for TOD'S.




If you aren’t in love with a Fendi Peek A Boo handbag, maybe it’s time you discover a little bit more about this fabulous, sophisticated bag, and afterwards, I’m pretty sure you won’t be able to take your minds off of it!


                                                                   Fendi Peekaboo



It actually looks a little like a Birkin bag, but what Fendi brings up to the scene, nobody does. Fendi Peek A Boo bag is versatile, adjustable, it looks delicate, gorgeous and a lifetime (in fashion) investment.

The Fendi Peek A Boo handbag comes in a variety of colors, including black patent, Linen/Suede; Metallic Grey; Red Leather; Watersnake; and White patent. Of course, it’s ranging in price from $1,930 to $5,740, depending on what version of this bag you may choose.
This beautiful handbag features a removable shoulder strap; protective metal feet; turn lock closures; and satin lining. It features a dual side design, with both sides opening with a Fendi logo twist clasp.
Many Fendi customers feel that it’s very strange to walk around on the streets with a side hanging open, but obviously Fendi thought of that and put on a turnlock clasp.

Fendi is all about eye-catching prints or colors, and this bag is not an exception.
With a classic and sophisticated design, Fendi Peek A Boo bag is surely a stylish choice when it comes to buying the right accessory.


Birkin HERMES

Thursday, 6 October 2011

Hantaran Kahwin: Jangan Buat Gila

Nilai Hantara Kahwin Mengikut Harga Purata Pasaran Terkini dan Status Seluruh Semenanjung.

UPSR, PMR/SRP: RM1,000-RM3,000

SPM: RM3,000-RM8,000

STPM/DIPLOMA: RM8,000-RM12,0000

DEGREE: RM12,000-RM15,000

2ND DEGREE/MASTER: RM15,000-RM20,0000

PHD: RM20,000-RM30,000

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Purata Per Kapita Seisi Rumah, Keturunan, dan Darjat Seluruh Semenanjung.

MISKIN TEGAR: RM500-RM1,000

MISKIN: RM1,000-RM3,000

SEDERHANA MISKIN: RM3,000-RM6,000

SEDERHANA: RM6,000-RM10,000

SEDERHANA KAYA: RM10,000-RM15,000

KAYA: RM15,000-RM20,000

SANGAT KAYA: RM20,000-RM50,000

JUTAWAN: RM50,000-RM100,000

(Semua nilai berdasarkan purata pemerhatian semasa dan kajian-kajian kes hantaran perkahwinan melibatkan negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Melaka & Johor)


Okay, untuk kaum lelaki. Mau tak gila korang tengok nilai ni kan? Ijazah sampai lima belas ribu. Kalau ikut status pendapatan lagi entah mcm mana lah. Tu baru duit hantaran. Cuba kira duit untuk kenduri kendara  secara puratanya dinilai dalam lingkungan RM10,000 untuk kenduri kecil, tumbang sekor lembu, ayam 50 ekor, masak-masak lain, khemah 2 pasang, siap pelamin biasa-biasa, mak andam, duit sewa DJ, upah tukang masak, dan lain-lain yg menjadikan jumlah sekurang-kurangnya nak dekat TIGA PULUH RIBU untuk majlis kebiasaan anak gadis yg BERIJAZAH.

Persoalannya, RM30,000 bolehkah dikumpulkan dalam tempoh 3-4 tahun? Tak kan? Mungkin boleh, tapi siksa. Jadi, memudahkan jalan. Pinjam Bank Rakyat. Kalau yg kerja kerajaan, pinjam kerajaan lah.

Kadang-kalau kita terfikir. Nilai ni mcm nak jual anak ke? Orang muda mcm kita memang akan fikir mcm tu. Tapi babe, ini realiti. Ya, memanglah ada saja org yg boleh buat hantaran murah. Kalau yg ada tu mmg respect lah. Namun, berapa ketul lah sangat nak jumpa org macam tu? Dalam seribu pun payah.

So, berhadapanlah dengan realiti. Melainkan kalau mulut manis boleh slow talk dengan bakal mertua. Tapi, jangan berharap. Bukan senang hendak mengubah mind-set orang-orang tua walaupun mak ayah kita sendiri. Ini fakta.

Yang peliknya, kalau nak kahwin sebab cinta, pandai pulak kata cinta itu tak ternilai. Tiba masa, ehhhhhh siap ambil kalkulator kira satu-satu berapa sen sangat cinta itu dibandingkan dengan kahwin grand-grand, ala-ala Erra Fazira.

p/s: Pegangan aku: Tak salah perempuan nak belajar tinggi mana pun, nak letak hantaran tinggi mana pun, tapi masih tahu masak dan juga jaga  makan pakai suami. Jangan sampai buat nasi kangkang sudah. kehkehkehkeh

p/s 1: nilai hantaran kahwin tidak mencerminkan pun maruah seorang gadis. Call me ortodoks, Yes, I am. :)

Wednesday, 5 October 2011

Perempuan


perempuan

perempuan ini adalah manusia yg selembut-lembut manusia.
tuhan jadikan perempuan dgn hati yg lembut dan tulus.
walau sekeras mana pun dia, walau segarang mana pun dia, walau sekental mana pun kau lihat dia,
air matanya akan jatuh bila dia merasa terluka.

perempuan

dijadikan tuhan untuk dilindungi dan dikasihi
dijadikan tuhan untuk dibelai dan diberi perhatian

sekental mana pun dia
sekeras mana pun hati dia
gugur juga airmata bila dirinya dibentak-bentak
terguris juga hatinya jika tidak dipeduli dikala dia perlu

perempuan

salahnya dia perlu dipandu
kejadiannya bukan lurus malah bengkok dan keras
itu fitrah
fitrah kejadian manusia yang tertulis sejak azali lagi
didik dia dengan hemah
kasihi dia selayaknya

perempuan.....

Tuesday, 4 October 2011

Anda Tak Gorgeous dan Tak Tahu Cara Untuk Cari Bakal Suami?



Hello gadis kesunyian dan jejaka player sekalian. :)) What's up??

Kalau korang perasan, pagi petang siang mlm aku dok sebut pasal awek gorgeous/comel. "Awek gorgeous, awek goegeous, awek gorgeous." Ya sikit-sikit awek gorgeous. Sikit-sikit awek gorgeous. Kan? Asyik awek gorgeous je yg jadi perhatian kan? Dah tu, awek tak gorgeous aku nak taruk mana? Obviously, how the hell i know.

But then, bila diingat-ingat balik, aku dah byk kali terjumpa komen-komen & entry (ya aku baca dimana2), aku perasan yg ramai gila cakap seolah2:

"oh, utk awek gorgeous je entry ni. saya tak gorgeous, tak ada org nak dan tak ada org kisah. saya tak wujud pun tak apew".

Alalalalalala, ciannya. Oh come on, girls. Apa korang fikir lelaki hanya aim utk gadis gorgeous semata-mata? Okay memang ya most of lelaki sukakan gadis yg berdahi licin, gebu dan comel. But...but...but apa ya?. Hmmmm. Nevermind. Actually, tak semua lelaki yang sukakan perempuan gorgeous semata-mata. Sebab aku rasa kalau korang perasan pun, ramai je kawan-kawan korang yg tak lawa tetapi dah ada boyfriend kan? kan?

Saya dah ready nak kawen. tapi tak ada calon suami. nak mintak keluarga yg pilihkan, mmg tak ah sbb mak ayah dah xde. so, camnewwww?

Imagine yg korang adalah seorang gadis. Korang dah ada pekerjaan, dah ada duit apa semua. Semua dah lengkap. Tinggal nak kawen jer. Tapi tak ada org nak kawen dgn korang. So, apa korang nak buat? Oh oh ya, tak ada yg nak kawen dgn korang sebab korang tak cun. so, again, what to do?

Some of us asyik cakap-cakap pasal girl cantik, boyfriend kacak, perfect couple dan sebagainya. Dan sebenarnya benda macam ni la yg membuatkan girls yg rasa dia tu tak cantik, akan bertindak spt org yg tak cantik. And, what the hell is "cantik" anyway?

Let me tell you a story pasal seorang lelaki dan seorang perempuan yg bercinta melalui telephone rumah. Ini cerita zaman dulu-dulu tau. Zaman ni tak semua org tahu internet tu apa kebenda jadah. And satu-satunya cara untuk contact someone dgn cepat adalah dgn menggunakan phone. Dan dgn menggunakan phone itu, aku pernah tgk member aku call random number dgn harapan ada gadis yg akan angkat. Bila dpt awek yg sama umur angkat call, haa, apa lagi, terus tackle lah. Ya, seriously, ada lelaki buat mcm ni.

Dan cerita yg aku nak cerita ni pun lebih kurang lah modus operandi seperti diatas. Cuma, this guy tak buat mcm random call. Dia just tersilap tekan nombur phone. And bila dah tersilap tekan nombor phone, maka, tersilap call org lain lah. Dan org tu adalah seorang gadis dgn suara yg amat-amat merdu. Bila dah merdu, lelaki pun akan cairlah. Ya, inilah sebabnya suara tu aurat. Dan disebabkan lelaki tu cair, lelaki tu pun ayat-ayatlah perempuan suara merdu tersebut sampai dapat.

Dan bila si lelaki tu berjaya tackle hati si gadis, dia ajaklah si gadis tu berjumpa. tapi si gadis tu tak nak. Why? Sbb katanya, si lelaki tu sure akan dah tak minat kat gadis tersebut sebab si gadis tu gemuk. Tapi selepas dipujuk-pujuk, akhirnya si gadis tu setuju untuk berjumpa. Dan bila dah berjumpa apa yg jadi? Ya, si lelaki tu tinggalkan gadis tu. No! Seriously no. Bila si lelaki tu jumpa si gadis tu, si lelaki tu agak kekok at the first place. Tapi disebabkan ciri-ciri kelembutan termasuk kemerduan suara si gadis, maka, si lelaki tu tetap jatuh hati. And now, diaorg dah berkahwin. Lebih dari 10 tahun dah rasanya.

You know, the best thing about cinta cyber/cinta phone adalah kerana ianya tak berdasarkan fizikal semata-mata. Imagine yg korang jatuh cinta bukan krn paras rupa tetapi sifat dia, cara dia bercakap, cara dia menjawap soalan kosong dan sebagainya hanya dgn melalui suara/text. Nice kan? Instead of boys yg akan aim gadis-gadis dahi licin dan bentuk badan lentik kan? Puihhhh. Nak cari yg dahi licin jer. Dahi dia penuh jerawat tak sedar diri. Bila jumpa girls yg byk jerawat, terus tak layan. *Terasa*

Oh, other than that, apa yg boleh saya buat utk dapatkan calon suami?

Pernah tak korang dgr lagu "Black and Yellow" dari Wiz Khalifah? Ya, lagu dia pernah dapat #1 dalam carta Billboard. Dan korang suka lagu ni? Well for me, ni lagu paling teruk pernah aku dengar. Yet, dapat no 1? Why? WHY? Sebab dia asyik dimain kan lah. Lagu shit mcm mana sekali pun kalau dah setiap hari play kat radio sure org akan terasa best kan?
Begitu juga dgn face. You're ugly? It's fine. Tapi trust me, akan ada punyalah lelaki yg terpikat bila tgk muka korang nak-nak bila asyik luangkan masa bersama-sama. Well, ini telah diterangkan oleh The Barnicle Barney dalam How Met Your Mother tentang The Mermaid Theory. Ya, theory dia simple.

"The theory explains that no matter how unattractive a man finds a woman today, there will eventually be a time when she becomes attractive to him".

Untuk hari pertama korang jumpa that ugly boy n girl, korang akan nampak dia sebagai dugong. But, selepas beberapa hari, korang akan nampk dia sbg mermaid. Ya, ini adalah suatu fakta. Why? Sebab kita asyik dok mengadap muka dia lah. Macam kawan-kawan korang. First day jumpa dia, rasa macam nak benci tanpa sebab. Tapi bila dah kenal, perghh terus rasa dia ada good looking face kan?. Dan juga, for certain reason yg tak boleh dihuraikan dari segi fizikal, mental dan sains, wajah yg tak cantik/tak handsome akan nampak cantik/handsome utk certain people yg lain. Sebab tu lah wujudnya istilah "Beauty is in the eye of beholder".

But how? Ya, spend your time together. Kau minat kat colleague kau, kau pandai-pandailah buat ajak dia lunch ke. Apa ke. Hari-hari tengok muka korang, sure dia akan rasa suka okay. Ya dia mungkin akan rasa 'okay' bila pandang muka korang. Actually, 'okay' is way much better than huduh to him. Why? Sebab as long as you girls boleh buat si lelaki rasa sejuk hati or tenang or selesa bila melihat /borak dgn korang, then korang blh dikatakan ada chance utk tackle hati dia. And of course, those enexplained phenomena adalah termasuk dgn Sex Appeal. Dengan Sex Appeal, tanpa muka yg kacak/comel pun sure akan dapat buah hati kan? But remember girls, always play hard. Kalau play cheap, sure tak akan dapat.

So, how up your face, girls and boy sekalian. Tell the world that you are handsome and gorgeous!! But please dont ask for mine. Aku pernah nak letak gambar aku yg tak comel ni. But somehow, kawan aku ada kata "kau tak yah la letak gambar kau tu. 1000 kali org tgk pun tetap tak akan nampak comel." Sejak dari hari itu. Aku give up. wuhuhhhh.

Please, untuk certain people, jodoh tak akan datang bergolek. Macam rezeki jugaklah. Kadang-kadang, ada org dilahirkan kaya, dan ada yg dilahirkan miskin. Ada yg kena berusaha utk dapatkan rezeki. Dan ada yg habis belajar je, terus sambung business keluarga. Jodoh dan rezeki itu kerja Tuhan. Kalau korang kerja keras utk dapatkan rezeki, then, why the hell korang rasa korang boleh relax-relax goyang kaki tunggu jodoh datang bergolek?.

Tapi kalau korang super gorgeous, tak der hal lah jodoh tu datang bergolek. Gorgeous? Untung laaaaa.

Wednesday, 3 August 2011

I Love You...It's Always Been You

I wish I could fall in love everyday, can’t describe that feeling when you get an adrenaline rush and your heart palpitates every second, how I love to fall in love…it’s like jumping of the clouds in the sky n blood rushing up from your spine to your heart……



Tuesday, 2 August 2011

Semakin

Semakin dekat…semakin jauh
Cuba ku dekati, kau lari
Semakin bererti….semakin tak bermakna
Cuba ku fahami, kau pergi
Diri terpinggir tersadar ditepi memori
Tiada guna mencari konklusi ilusi ini
Semakin yang tidak mungkin
Ini rasa yang akan pudar seperti yang lain
Api dengan api menjadi merpati
Tersimpul mati segala ingatan
Air menjadi udara hama berlari
Kaulah peneman sementara ada
Ada dan tidak sama sahaja
Ku tetap akan kata bla bla bla
Apa-apalah aku tidak kisah
Semakin yang tidak mungkin
Harapan tidak rapat tapi rapuh
Kau yang rugi
Aku yang tambah rezeki
Bukit ku panjat
Laut ku renangi
Langit ku terbang
Semakin jauh, semakin dekat
Impian aku menjadi-jadi
Datang lagi
Selamat tinggal semalam
Selamat pergi sayang
Selamat datang yang pernah hilang
Semakin ku lena, semakin ku selesa
Semakin kau mahukan aku
Semakin ku tidak lagi “I love you”
Semakin ku sayang diri ku....

Everything is Possible

Sometimes we wonder why certain things do not happen in our lives or why certain things go too slow or happen opposite to what we ask for. And you know, I have an answer to that... Things do not move forward or do not happen or happen too slowly due to Hesitation, Lack of belief, too much questioning, certain Choice of thoughts.
I make things happen even if at times it happens slowly but eventually it does happen with the help of Determination, Belief in endless possibilities, Daring to risk all and everything, Faith and Trust in Life. The grand truth is - Everything is Possible. Absolutely Everything!" 

I consciously choose to move forward...